Μαρία Τσιμπινού

Λεωφ. Αγ. Νικολάου 29 & Ηροδότου, Γλυφάδα | Τηλ: 6972620984

dimiourgiki-grafi

Ο όρος δημιουργική γραφή, παραπέμπει συνήθως στη συγγραφή κειμενων οποιασδήποτε μορφής, μέσω των οποίων ο γράφων έρχεται σε επαφή με εσωτερικά κι εξωτερικά κομμάτια του δικού του υποκειμενικού κόσμου.

H δημιουργική γραφή μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και ως ψυχοθεραπευτικό εργαλείο με την ονομασία ”θεραπευτική γραφή”, αλλά και ως ένα μέσο εκτόνωσης συναισθημάτων και σκέψεων στο πλαίσιο της προσωπικής ανάπτυξης, όπου εδώ αναφερόμαστε στη δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης.

Το άτομο γράφει, αναφέρεται στον εαυτό του και όχι σε τρίτους όπως στο πλαίσιο της κλασσικής δημιουργικής γραφής. Στο δημόσιο σύστημα ψυχολογικής υποστήριξης της Αγγλίας περιλαμβάνεται η ”θεραπευτική γραφή”. Η διαφορά ανάμεσα στη ”θεραπευτική γραφή” και τη ”δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης” βασίζεται στο αν τα μέλη βρίσκονται σε ψυχολογική θεραπεία και χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανίχνευσης ασυνείδητων ή και απωθημένων εικόνων.

Η ”δημιουργική γραφή προσωπικής ανάπτυξης” δεν σχετίζεται από την άλλη με το θεραπευτικό πλαίσιο απαραίτητα. Μπορεί να είναι οποιοσδήποτε θέλει, αισθάνεται την ανάγκη να εκτονώσει το ψυχικό του φορτίο μέσω της γραφής.

Περισσότερα άρθρα...