συναισθηματική-υπερφαγία

H έννοια της Συναισθηματικής Υπερφαγίας

Τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρούμε πως η κοινωνία και κυρίως τα μέλη της δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα σώματος. Βομβαρδιζόμαστε απο εικόνες καλλίγραμμων ανθρώπων και διαρκώς πιεζόμαστε στο να κατακτήσουμε μια εμφανίσιμη σιλουέτα. Όλο αυτό το σύστημα ωθεί στην ανάγκη ικανοποίησης των άλλων παρά σε αυτό που ικανοποιεί τη θέληση του ίδιου του ατόμου. Αυτό οδηγεί σε συγκεκριμένη στρεσογόνα συμπεριφορά η οποία φέρει ενοχή και έτσι οδηγούμαστε σε έναν φαύλο κύκλο, όπου μπορεί να καταλήξει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Παρατηρούμε γύρω μας συχνά άτομα με ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές τα οποία είναι περισσότερο ευάλωτα ως προς αυτού του είδους τις διαταραχές. Μία από αυτές τις διαταραχές είναι η συναισθηματική/καταναγκαστική υπερφαγία: Η Συναισθηματική υπερφαγία ορίζεται ως η κατανάλωση φαγητού που προκύπτει όχι από βιολογική πείνα, αλλά ως συνέπεια ενός αρνητικά φορτισμένου συναισθήματος, όπως το άγχος, η λύπη, ο θυμός κτλ Διαχωρίζεται απο την ψυχογενή βουλιμία εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια απέκκρισης μέσω εμέτου ή πρόκληση διάρροιας. Αυτό που παρατηρούμε στις διατροφικές διαταραχές είναι πως η τροφή αποκτά ένα συμβολισμό είτε για να καλυφθεί ένα συναισθηματικό κενό ή για να επιδοθεί το μήνυμα ως συμπεριφορά προς τον εαυτο μας.

Προφίλ ατόμων με επεισόδια Συναισθηματικής Υπερφαγίας

Ατομα με δυσκολία στο να αναγνωρίσουν τη συναισθηματική τους κατάσταση και να την εκφράσουν.
• Έχουν κυκλοθυμική συμπεριφορά .
• Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση αλλά ωστόσο έχουν και υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους .
• Έντονα παρορμητική συμπεριφορά ή αδυναμία στον έλεγχο των παρορμήσεων
• Υψηλά επίπεδα άγχους και έντασης
• Έντονη ανάγκη να λάβουν άμεση ευχαρίστηση
• Ενοχοποιούν εύκολα τον εαυτό τους και χρησιμοποιούν τη τροφή ως τιμωρία
• Άτομα που από μικρή ηλικία «χορταίνουν» τις ανάγκες τους με υλικά και όχι συναισθηματικά αγαθά .

Αντιμετώπιση:
Είναι απαραίτητη  η ψυχοθεραπευτική βοήθεια σε συνεργασία με διατροφολόγο. Πρέπει το άτομο να συνειδητοποιήσει την κατάσταση, να αποκτήσει μια πλήρη εικόνα του εαυτού και να βρει τη δύναμη να ενισχύσει το κίνητρο απόκτησης της χαμένης αυτοεκτίμησης και να αγαπήσει τον εαυτό του.

6-1

Σύντομο Βιογραφικό Μαρίας Τσιμπινού

Η Μαρία Τσιμπινού MBPsS είναι ψυχολόγος-Ομαδική Αναλύτρια, πτυχιούχος 1st εφαρμοσμένης ψυχολογίας του πανεπιστημίου Derby UK. Είναι ειδικευμένη στην Ομαδική Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία από τον Ελληνικό Οργανισμό Ψυχοθεραπείας και Παιδείας στην Ομαδική Ανάλυση και είναι επίσημο μέλος της Βρετανικής Κοινότητας Ψυχολόγων (BPS) και του Group Analytic Society International (GASI). Παρέχει ψυχοθεραπευτική βοήθεια ατομική & ομαδική στην Γλυφάδα σε περιπτώσεις: Διαταραχών άγχους, κρίσεων πανικού, έλλειψη αυτοπεποίθησης, τραυματικές εμπειρίες, απώλεια προσώπων (πένθος), ψυχοσωματικές παθήσεις, κρίση στις σχέσεις, προβλήματα στο γάμο, συμβουλευτική γονέων.

Comments are closed.