Μαρία Τσιμπινού

Λεωφ. Αγ. Νικολάου 29 & Ηροδότου, Γλυφάδα | Τηλ: 6972620984

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) αλλά και πολλές Επιστημονικές / Ιατρικές Εταιρείες, το κάπνισμα είναι μια σοβαρή χρόνια ασθένεια και ο καπνιστής είναι ασθενής που χρειάζεται συχνή ιατρική παρέμβαση. Η χρήση καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών κι αναπηρίας, με αποτέλεσμα τη μείωση της ποιότητας ζωής και το υψηλό κοινωνικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της ιατρικής περίθαλψης και τη μείωση της οικονομικής παραγωγικότητας. Ποιοι είναι όμως οι τρόποι αντιμετώπισης για την αποφυγή του καπνίσματος και την αύξηση της ποιότητας της ζωής μας στην καθημερινότητα;

«Το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία πρώιμης αλλά αποτρεπτής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το κάπνισμα αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης σοβαρών νοσημάτων, αλλά αυξάνει και τη θνησιμότητα από τα νοσήματα αυτά. Ετησίως, πάνω από 19.000 Έλληνες πεθαίνουν από το κάπνισμα. Όπως αναφέρει παλαιότερο δελτίο τύπου του ΕΟΔΥ, ενδεικτικά, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια «επικίνδυνα» παραδείγματα της τεκμηριωμένα βλαπτικής επίδρασης του καπνίσματος στη θνησιμότητα. Ένα άτομο 25 ετών που καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα θα ζήσει 4,6 χρόνια λιγότερο από το προβλεπόμενο! Αν καπνίζει 2 πακέτα τη μέρα θα ζήσει λιγότερο 8,3 χρόνια! Έναρξη του καπνίσματος στην ηλικία των 15 μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης 8 χρόνια! Έναρξη στα 25 επιφέρει μείωση του προσδόκιμου ζωής 4 χρόνια»!

Η ποιότητα ζωής πως επηρεάζεται από το κάπνισμα;

Το κάπνισμα διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου, οδηγώντας σε κατακερματισμό του ύπνου και χρόνια αϋπνία, με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας. Συγκεκριμένα 1 στους 6 καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ 1 στους 3 καπνιστές δεν κοιμάται καλά, υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας με τη διακοπή καπνίσματος;

  1. Ανακοινώστε στο περιβάλλον σας ότι γίνεται προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος, ώστε να σας ενισχύσει και να δείξει κατανόηση στις αλλαγές της διάθεσής σας κι αν είναι δυνατόν, όσοι καπνίζουν να αποφεύγουν να το κάνουν μπροστά σας.
  2. Ζητήστε τη συμβουλή ενός διατροφολόγου για μία ισορροπημένη διατροφή, για περισσότερη ενυδάτωση, για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες και να βελτιώσετε την καφεΐνη που εντείνει την επιθυμία για κάπνισμα.
  3. Ξεκινήστε γυμναστική, διότι ανακουφίζει τα συμπτώματα στέρησης, μειώνει σημαντικά και την πιθανότητα να πάρεις βάρος ιδιαίτερα αν συνδυάζεται με μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά.
  4. Κρατήστε τα χέρια απασχολημένα με υποκατάστατα για το χέρι.
  5. Βρείτε αντιπερισπασμούς για τις δύσκολες στιγμές.
  6. Αποφύγετε τον πρώτο καιρό να συναντηθείτε με φίλους σας καπνιστές, εξηγώντας τους τον λόγο. Στις εξόδους επιλέξτε μέρη, όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

Περισσότερα άρθρα...